2023. július 16., vasárnap

Átalakulások


Sajnos az utóbbi időkben nagy átalakulásokon ment keresztül a hazai Puppy Linuxos elképzelés. Ennek egyik fő kiváltója volt, hogy rákényszerültünk a Puppyszoftver tárolónk tárhely foglaltságának limitálására. Ennek kettős jelentősége megpecsételte a rajta fent ragadt egyfelől nagy választék, másfelől a bőség zavarát okozó - valamennyi fájl sorsát. Ez a letöltések számában kezdett megmutatkozni, majd a letöltésre kerülő fájlok fajtájában látszott, hogy óriási a káosz - a szűrhető táblázatok dacára. Reformra lett szükség.

Nagy fejtörést okozott a hogyan tovább kérdése. Bármelyik ujjunkba haraptunk - fájt. Ez természetes. Viszont muszáj volt korlátozni a méreteket és a mennyiséget mert sajnos a mennyiség a minőség rovására kezdett menni. Így aztán van egy jó hírünk és van egy rossz amit persze már nagyon rég észrevehetett a közönség:

A rossz hír

A rossz hír az, hogy a tároló kb.: 90% -át le kellett radírozni. Ez volt a legfájdalmasabb pont, mert a letöltések már nem tükrözték a használható és használni kívánt lemezképfájlok és csomagjaik valós értékét, a bőség zavara egész egyszerűen ellehetetlenítette a tájékozódást. Sok esetben az olvassel vagy readme fájlok teljes hiánya is segítette a káosz kialakulását, valamint egész egyszerűen akadtak hibás iso -k amikkel felkerült az i -re a pont, valamint a régi már elavult kiadások is foglalták a tároló kapacitását. A sok fájl vs. kevés letöltés pedig egyenes következéssel elhozta a limitálás szükségességét.


Jelenleg két SourceForge tárolóra bontottuk a projekteket. A Puppyszoftver és a HunPup tárolókra. A HunPup-ok magyar kiadások, de angol nyelvet használni is alkalmas kivitelben. A HunPup leírását megtaláljátok a projekt oldalán. Egy kivétele talán a unique-development mappa, mely kísérleti jelleggel tartalmaz fájlokat - kiadásokat - egyedi fejlesztéseket.

A jó hír

A jó hír az, hogy a reform alatt tisztább képet kaptunk arról, mire kéne korlátozni a Puppy Linux kiadásokat. Körül-belül arra jutottunk, hogy kategóriánként elég 1 kiadás. Nekünk is könnyebb pár puppyt minőségében fejleszteni mint mennyiségében többet. A kategóriákat nehéz behatárolni, de a retro 32 bit, a PAE-32bit és a már egyre inkább követelmény 64 bit alapvetés a kiindulópont. Ezen belül a symlinkes és classic avagy standard struktúra és az apt-s változatok meghatározók. Végül, nincs veszve minden: bármely internetes keresőbe beírjuk archive org puppy linux vagy ellátogatunk az első találatára, akkor találunk még rengeteg puppyt a múltból, illetve van még pár puppy lelőhely, mivel maga a nemzetközi puppy világ is több változatra oszlott, íme:

A szűrhető táblázatok is korlátozódtak a puppyszoftverchart -ra, illetve ha ellátogattok a nocsak mappába, akkor további tartalmak is segítik az érdeklődőket.

Összefoglalás

Jól látszik, hogy mind a hazai mind a nemzetközi puppy linux fejlesztés nagy változás alatt áll, ha csak a fentebbi 3 LINK -et vesszük is. Folyamatos a kísérletezés, az újdonságok kipróbálása és beépítése valamint a korral haladás szükségességének fenntartása - olyan megoldások használata amelyet a kor megkövetel, lassan pl.: az Xwayland, vagy más újszerű megoldások alkalmazása. Sok más hasonló projekt is ezzel párhuzamosan halad a puppy-val, mint pl.: az EasyOS vagy a frugal módszereket támogató más linuxok megjelenése. Vannak Linux rendszerek amelyek alapból támogatják a gtkdialog -ot, ilyen például az MX Linux és az antix is. E kettő utóbbi a frugal módot is.

Az eredeti puppy filozófiát egyre inkább kiszorítják viszont a modern biztonsági vagy csak egyszerűen új fejlesztések. A puppy filozófia főleg az volt, hogy NTFS, EXT, FAT fájlrendszerről indítható, azokra mentésfájllal vagy mentéskönyvtárral kiterjeszthető, újratelepítés nélkül frugal módban bármikor újrakezdhető, akár csak élő, RAM módban futtatható, remaszterelhető és kialakult hozzáértéssel bármikor bővíthető minimál de akár fő rendszernek is alkalmas linuxot kapunk mellyel a régi gépek is újraéleszthetők. Ehhez a héj-fájlrendszeres struktúra és a huge - cserélhető kernelek is hozzájárulnak.

0 komment:

Megjegyzés küldése