2022. február 8., kedd

Szubjektív ajánló pupletekhez


Ez egy nocsak kolléga által készített és épp ezért szubjektív mindenkori kiinduló pont kezdőknek, akik a 0-ról kezdik az ismerkedést és nem annyira értik még a Puppy Chart -ot. A cikket elolvasva kiderül, hogy mely puppy kiadások mentén érdemes elindulni.

Ha most kezdőként kellene farkasszemet nézni az egyébként "szép - jó és hasznos" Puppy Chart -tal, akkor bizony ennek ellenére bajban volna az új felhasználó. Épp ezért készült a következő táblázat, mely egyértelműsítő leírása alatta olvasható:


Felhasználás
  Telepítő képfájl
Tároló
Huge (cserélhető kernel)
devx
Glibc
Fejleszthető
Struktúra
kezdő LX7_2018_06_05_Slice.iso
sourceforge
nem sfs
2.15 nem 32bit
kezdő nospup-1-1_K4.6.3_Pae_Hun-T2.iso
sourceforge
igen sfs
2.29 igen 32bit
kezdő Xenialpup64-32_HU_wine_K4.6.3.iso
sourceforge
igen sfs
2.23 nehezen 64bit

3 fő irányt jelöl a  táblázat: Retro (32bit no-PAE), 32bit (PAE),64bit. Ezek közül 2db már huge kernel struktúrával bír amely lehetővé teszi egy másik huge kernelre történő cserét. Feltüntetésre került a Glibc aktuális benne található verziója, az elérhető devx sfs hivatkozása, a fejleszthetőség állapota, a puplet 32 bites vagy 64 bites struktúrával bír - ez akkor fontos ha valaki 32 bites pupletet kíván 64 bites huge kernellel hajtani. És arra a kérdésre, hogy kezdőknek miért ez ajánlott, a válasz a következő:

Kezdőként érdemes figyelembe venni a felszereltséget, a csomagokra ne kelljen külön vadászni, legyen a kívánt puplet felszereltsége teljes. Ezek a kiadások általában tartalmazzák a wine csomagot is. Ilyen az LX7 is mely ősrégi de 2012-2016-ig teljesértékű éles használatban volt. Később eljárt felette a Glibc verzió és a binárisai már nem működtek ennek cseréje után. A firefox 48 után megjelenő gtk3 igény és egyéb függőségek miatt végül 2017 körül nyugdíjazásra került. Azután már csak kísérleti puppyként működött, de kezdőknek retro gépekre, kiindulásnak mégis ez ajánlható.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a teljes felszereltségű képfájlok mérete nagyobb lehet a RAM kapacitásunknál. A kényelemnek ez az ára. S nem azért mert kényelmes volna bármely kezdő, csak sokkal macerásabb a komponenseket hozzá külön összeollózni, de egy kezdő esetében nem az az elsődleges szempont hanem, hogy működjön és ki tudja próbálni rajta a legtöbb igény szerinti alkalmazást. Ha elég meggyőző volt az adott puplet egy szinttel feljebb kerülhet a ranglétrán, hiszem a próbálgatás gyakorlati haszna, hogy lassan felismeri a Puppy működését.

Ha már elértük az általános felhasználói szintet, amikor mindegy melyik kiadást állítjuk be - lakjuk be, akkor már könnyebben válogatjuk össze az egyébként kiadásokhoz mellékelten elérhető legtöbbször packages könyvtárukból a kívánt csomagokat. Már ismerjük a huge kernelek gyakorlati hasznát is és bátran  cserélgethetjük, finomhangolhatjuk vele a célrendszerünket. Ekkor már szinte mindegy melyik pupletből indulunk ki, a szkeptikusabbaknak ajánlom, próbáljanak ki egy hivatalos kiadást is, hogy meggyőződjenek a mi kiadásunkba fektetett plusz munka értelméről.

Haladóknak és fejlesztőknek is tervben volt, hogy készül +3 sor a táblázatba, de mivel nem érdemes illetve nincs fejleszthető retro puppynk, illetve a fejlesztők már mivel azon a szinten mozognak, hogy bármire képesek, nem volt indokolt a plusz felsorolás a táblázatba.

Természetesen a fejlesztői szint elérése sem lehetetlen ha van rá kedv és idő, vagy valamely cél mely ezen keresztül vezet.

Eredetileg a HuBi-Puppy széria készült általános felhasználásra, melyek apróbb hibáik ellenére a legtöbb kiegészítőt kapták. HuBi - mint Hungarian Bionic. Később, hogy a közelgő LTS Bionic végét láttuk, gondoltunk a jövőre, így készültek a Dpupok, buster és bullseye alapokon melyek a legfrissebb Glibc tartományba esnek az eddigi kiadásokhoz képest. Sajnos azonban a jövő nem túl rózsás változása a Puppy Linuxra is rányomja a bélyegét és egyre nehezebb minden tekintetben időtálló és kifogástalan működést biztosító rendszert készíteni belőlük. Ennek a Glibc is oka, de számtalan más függőség és egyre komplexebb függés is az oka melyeket egyénileg már nagyon nehéz lekövetni és javítani.


0 komment:

Megjegyzés küldése