2019. február 18., hétfő

Puppy frugal multiboot - a psubdir

Sziasztok!


Már illett volna erről írnom. Szóval mint a többieknek ahogy említettem már Discord-on ajánlott 4 alap indítást beállítani minden frugal puppy-hoz legalább. Normál (nincs pfix), noX, RAM, RAM,noX. Ezt pedig úgy a legegyszerűbb, úgy tudjuk majd a bootolandó puppykat elszeparálni egymástól, hogy a meghajtó gyökerébe létre hozunk pl.: esetemben egy data könyvtárat, és abba a képen látható struktúra alapján a többi könyvtárat a többi puppyhoz, bennük egy c könyvtárral is ahová a mentésfájlokat mentjük időközönként dátum mappanévvel elválasztva. (c mint copy)

 Példa a képen látható pupname02 mappában levő puplethez:title 0pupname02\n (sdb1/data) pupname02 remaszter
  root (hd0,0)
  kernel /data/pupname02/vmlinuz   psubdir=data/pupname02
  initrd /data/pupname02/initrd.gz

title 0pupname02 NOx\n NOx (sdb1/data) pupname02 remaszter
  root (hd0,0)
  kernel /data/pupname02/vmlinuz   psubdir=data/pupname02 pfix=nox
  initrd /data/pupname02/initrd.gz

title 0pupname02 RAM\n RAM (sdb1/data) pupname02 remaszter
  root (hd0,0)
  kernel /data/pupname02/vmlinuz   psubdir=data/pupname02 pfix=ram
  initrd /data/pupname02/initrd.gz

title 0pupname02 RAMnox\n RAM nox (sdb1/data) pupname02 remaszter
  root (hd0,0)
  kernel /data/pupname02/vmlinuz   psubdir=data/pupname02 pfix=ram,nox
  initrd /data/pupname02/initrd.gzA megoldás nem más, mint a kernel sorban alkalmazott psubdir és annak helyes szintaxisa.

Első esetben normál bootol a puppy mentésfájllal (pfix nélkül)
Második eset, konzolba indítás Xorg nélkül, mentésfájlall (pfix=nox)
Harmadik eset, RAM mód vagy live indítás, mentésfájl nélkül (pfix=ram)
Negyedik eset, amikor konzol kell de RAM live módban, mentésfájl nélkül és csak konzolba (pfix=ram,nox)

A pfix egy kernel paraméter, az összesről ott kapunk listát, amikor CD-ről boot-olunk be és a bootnál megnyomjuk az F2-t előjön a help. Vagy pedig innen.

Így akármennyi azonos pupletet különböztethetünk meg anélkül, hogy a pupleteken belül bármilyen módosítást tettünk volna e cél érdekében. A harmadik esettel tudunk live indulni, így az előzőleg használt mentésfájlt le tudjuk menteni a c könyvtárba pl 2019_02_18 mappanévvel ellátott mappába azon belül. Így visszamenőleg tudjuk mikor mentettük a mentésfájlt, ha elrontjuk, újra RAM módban indulunk, és visszamásoljuk a mentettet az elrontottra, mintegy felülírjuk, vagy először töröljük a jelenlegit és a mentett fájlt visszamásoljuk.

A negyedik esetben illetve a második esetben startx vagy xwin vagy xwin ablakkezelo_neve parancsokkal indíthatjuk az X-et.

Látható hogy a meghajtó gyökerét ábrázolva nálam 3 főkönyvtár van a data -val együtt, adat és temp. Az adatba a mindenkori saját fájljaim kerülnek személyes dolgok, dokumentumok stb. Mindezt úgy, hogyha a pupname02 puppyról vagyok akkor az adatban van egy pupname02 könyvtár szintúgy.. abba pedig ugyanúgy dátummal elválasztva mappák. Csak egy ötlet. A temp-be általában pl audacity vagy mhwavedit temp mappát állítok be. Így nem a rootba rögzülnek a hangfájlok, hanem a teljes háttértár méretére.

0 komment:

Megjegyzés küldése