2019. február 14., csütörtök

Célpontban a Dpup Stretch k4.9.149-stretch

Sziasztok!

Discordon merült újra fel a téma, és akkor kapcsoltam, hogy ennek is adnom kéne egy esélyt. Így is tettem ezekről szeretnék egy kis beszámolót adni nektek. Ugye 4 fő szempont:
Internet, Multimédia, Irodai programcsomag és Wine. Ezekkel mérettem meg a Dpup Stretch címben említett verzióját.
Maga a puplet innen tölthető. Ugye mondanom sem kell már, minden esetben minden módosítást először live élő RAM módban teszteljünk le, mielőtt élesítjük azt a mentésfájlban. Ehhez használjuk grub4dos esetén bátran a pfix paramétereket, úgy mint pfix=ram pfix=ram,nox pfix=nox és normál pfix nélküli alap boot értékekkel. Nálam erre épülően minden puplethez ez a 4 indítás tartozik alapértelmezetten. 

Internet:

Először is minden alkalommal így itt is az ffmpeg + firefox + libatomic + apulse dupla-párost teszteltem. Működnek, játsza az alapértelmezett benne levő ffmpeg-gel a live youtube videókat is, van hangjuk, és a legfrisebb 65.0.1-es firefoxra frissíthető a bőngésző.

Multimédia:

Alapból van minden köztük a már jól bevált mpv media player -rel. DeadBeef lejátszóval és Gnome MPlayer-rel is. Működik az FFConvert és a hozzá vadászott avidemux-gtk is ami sfs-ként csatolva innen letöltve kér némi beavatkozást de aztán működik jól. A beavatkozáshoz illetve majd a rendszer igazgatásához a jövőben lehet készítek egy Stretch-Patch csomagot, amikkel ezeket javítanám. Így az /usr/lib könyvtárba nem kell külön kiadni az ln -s libvpx.so4 libvpx.so1 parancsot ahhoz hogy az avidemux-gtk elindulhasson és használható legyen, de ez is még erősen teszt alatt áll, mert lehet kellenek még linkelések hozzá. 

Irodai programcsomag:

Ha nem találom a letöltési címét, akkor felteszem sourceforge-ra az sfs-t, az 5.3.3.2 magyar x86 LibreOffice-t élesítettem jól működik, használható.

Wine

A ticoo1 féle Wine repertoárból ezt választottam. Na itt van lassulás de legalább települ a wine gecko és wine mono csomag amikor elindul. Eddig nincs rossz tapasztalat vele azon kívül, hogy nagyon lassan indul és vele a Wine-os programok is. Ez is még erősen teszt alatt áll. A Total Commander-t megnyitás után viszont zökkenőmentesen kezeli.

Köszönet willy36 kollégának aki (már korábban is) felhívta a figyelmemet erre a pupletre!

0 komment:

Megjegyzés küldése