2019. február 10., vasárnap

A puppy a többi linuxhoz képest

Sziasztok!

Erre talán nem én vagyok a legalkalmasabb ember, így ha nem tökéletes a leírásom, kérlek ne kövezzetek meg érte! De megpróbálok egy alap dolgot tisztába tenni a puppy háza táján nem pro és kontra, hanem szerkezeti szinten. Mi az ami alapvetően megkülönbözteti a többi linuxtól.  1. Használati, futtatási módok
  2. rétegelt fájlrendszer
  3. mentésfájl
  4. ramképfájl vagy héjfájl (squashfs)
  5. minimalitás
  6. csomagkezelés
Használata alapján lehet live, frugal, teljes (full) install. Futtatása alapján különböző kernelparaméterekkel szabhatjuk testre a rendszerindítást.

Szerkezete alapján rendszerindításnál képes ntfs, fat, ("cdfs"), és elvileg ext partíciókról indulni, és a fájlrendszert (mentésfájlt is) létrehozni rétegesen. Ennek köszönhető, hogy nem kell frugal ill. live módban ext-re formázni a meghajtókat. Live (élő) módban pedig nem hoz létre fájlt, teljesen offline működik. Amennyiben rendelkezünk elég memóriával RAM memóriából, vagy közvetlen olvasásra csatolt fő sfs fájl(ok)ból. Továbbá swap fájllal is dolgozhat. (pupswap.swp) Használatát megkönnyíti a héj fájlrendszerek automata felismerése és azok csatolhatósága, megtekinthetősége, készítése és így szerkesztése is. Ugyanez érvényes a mentésfájlok felismerésére is. A Puppy Linux így nem egy állandóan frissülő disztribúció, de csomagokkal supportálható és így napra készen tartható. Ezt a puppy hátszelei a közösség tudja biztosítani, amennyiben van rá kapacitás, illetve a beépített Puppy Csomagkezelő (PPM). A csomagkezelése így nem az automata apt szerint működik. Mivel szerkezete nem az állandó kimondott hízlalásra készült, ezért kicsit minimalista, de készíthető remaszter amivel az aktuálisan belakott rendszerről készíthetünk live módban is betölthető iso-t például. Csak a szükséges alkalmazásoknál célszerű élni vele. Ide sorolhatók a biztonsági okokból, vagy a használhatóság miatt sorra kerülő frissítések pl böngésző vagy egyéb szükségét kívánó alkalmazások telepítése. Csak azt frissíteni ami feltétlen indokolt. Különbség tehát a többi hasonló frugal linuxokkal szemben, hogy mérete nem túl nagy, így külön nagy méretű rootfs és vagy homefs nem szükségszerű. Megadhatunk mentésfájlnak kisebb méreteket is pl 512MB vagy 1-2GB. Így fat rendszerű meghajtókon is alkalmazható marad. És a mentésfájl tárolása, backup-olása is lehetséges marad fat32 fájlrendszereken amennyiben 4 GB alatt tartjuk.

0 komment:

Megjegyzés küldése