2018. november 7., szerda

Én így találtam rá anno a Magyar Puppy Linux Közösségre

Sziasztok! Pár szóval az alapokról, és egy kis rövid áttekintés részemről, miért és hogyan találtam rá e magyar közösségre ~ 2013 májusa környékén. Tisztán emlékszem és meg is találtam azt a Wikipédia oldalt, ahol az összes "kislinuxos" kiadások össze voltak gyűjtve: Íme

Arra is tisztán emlékszem, hogy eljutottam odáig, hogy nvidia drivert telepítsek, a szükséges 5.4.3-as devx-szel ami azóta is szolgálatban van az LX7 fedélzetén. Ebben és a jelenkorig nagy segítségemre volt kitartóan KuLuSz kolléga, aki gyakorlatilag minden kezdő lökést megadott, hogy önálló lehessek. A többi már ahogy még erre kitérek motiváció és kitartás kérdése.
Számtalan példával jellemezhetném miért e kettő fontos dologra fektetem az alap hangsúlyt, ami a motiváció és a kitartás. Ezek nélkül, vagy fals motiváló erőkkel nem érdemes nekiállni (saját véleményem szerint) a fejlesztésnek, mert lesznek benne hibák. Elsőre amúgy is, de így kiváltképp. Nekem a sok bajos telepítgetés és adatmentés miatt volt szükségem egy cross-platform megoldásra, így esett a választásom de csak az említett Wikipédia oldal után a Puppy Linuxra egy teljes napi kitartó Google keresgélés folyamán. A feltétel az volt, hogy legyen egy live disztró, ami képes kezelni ext, ntfs és fat fájlrendszereket, anélkül, hogy kárt tenne bennük. Mikor jobban utána olvastam a Puppynak, és fény derült erre az akkor még különösen egyedi frugal (takarékos) módjára, hogy pl.: ntfs fájlrendszerről képes betölteni és a sajátját pedig külön fájlban azon rajta képes használni, számomra úttörő megoldásnak bizonyult a héj-fájlrendszer képességeivel együtt. Ezzel és a tényleges sikereivel beírta magát az alkotójával Barry Kauler-rel együtt a történelem könyvembe, ugyanis azóta is nagy hasznát veszem e téren. Persze meg kellett ismerkednem velejéig a syslinux és grub4dos rendszertöltőkkel is, más különben kiaknázatlan maradt volna a Puppy nyújtotta tárházak optimális összessége.

0 komment:

Megjegyzés küldése